Jopen

Crafting Divine Beer

Het verhaal begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Het begin…
We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

Brouwerstraditie
Door het overweldigende succes wordt het avontuur voortgezet. In november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk Haarlem de Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Jopen heeft Haarlem als brouwersstad weer op de kaart gezet.
 
Divine beers
Jopen stelt hoge eisen aan kwaliteit en creëert originele craft bieren, daarbij gebruikmakend van de nieuwste technologische ontwikkelingen en de beste ingrediënten. Balancerend tussen historie en experimenten. Het resultaat: oude en nieuwe klassiekers volgens eeuwenoude en innovatieve recepten. Onderscheidend, authentiek en vol van smaak. Achter ieder bier schuilt een bijzonder verhaal en dat proef je. De vele bekroningen, zowel nationaal als internationaal, vormen het ultieme bewijs.

Op de kaart
Om de groei bij te benen heeft het biermerk in de Haarlemse Waarderpolder een tweede brouwhuis geopend. De divine beers van Jopen vinden zowel nationaal als internationaal hun weg naar liefhebbers. Inmiddels is Jopen ook drie vestigingen rijker. In de Jopenkerk Haarlem, het Jopen Proeflokaal Waarderpolder en de Jopenkerk Hoofddorp staat beleving en liefde voor craft beer en distillaten centraal.

Jopen, van lokaal craft bier naar craft bier van wereldformaat. Proost!

 

Gospel Spirits
And let us not grow weary of doing good, for in due season we will reap,
if we do not give up. Galatians 6:9

Dit is het verhaal van Gospel Spirits by Jopen.

Gospel Spirits zag in 2015 het levenslicht. Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem stond aan de wieg van het gedistilleerde merk. De stap naar de wereld van distillaten belichaamt de onafhankelijke en gedurfde geest van Jopen.

Veritatem Evangelii
In Hoofddorp staat de thuisbasis van Gospel Spirits. Een monumentale kerk doet dienst als distilleerderij, grand café en restaurant. In de Jopenkerk Hoofddorp draait alles om beleving en uitoefening van het oude ambacht van distilleren. Bezoekers kunnen live meekijken als de meester-distillateur achter de bar distilleert. In deze koperen distilleerketels wordt Gospel Spirits geboren.

Op het label van Gospel Spirits prijkt: ‘Veritatum Evangelii’. Deze Latijnse vertaling van het woord Gospel betekent letterlijk ‘goed nieuws’. Gospel verwijst naar onze thuisbasis.

Tot in de perfectie
Het distilleerproces hebben we toevertrouwd aan meester-distillateur Freddie Talbot-Ponsonby. Hij beheerst het distilleren tot in de perfectie. Freddie is opgegroeid op een wijnmakerij in Australië. Hij heeft zijn hart gevolgd en zich in Edinburgh ontplooid tot distillateur. Na het behalen van zijn Master Brewing & Distilling heeft hij gewerkt bij Pickering’s Gin en Glasgow Distilling Company Co.

Hemels genieten
Gospel Spirits staat voor hemels genieten van verfijnde smaken. Met veel enthousiasme, vakmanschap en kennis werkt Freddie aan de creatie van nieuwe smaken. Elke druppel wordt in het oudste godshuis van de polder vakkundig geproduceerd in kleine batches gedistilleerd.

www.jopenbier.nl

 

Bieren, spirits

Jopenbier, Gospel Spirits