Brouwerij 't IJ

In Amsterdam zijn ze al jarenlang een vertrouwd gezicht maar ook in de rest van Nederland maken de bieren van Brouwerij ’t IJ al enige tijd steeds meer fans. Dat is hoogstwaarschijnlijk te danken aan die succesvolle combinatie van een tikkeltje eigenwijs met een aangename toegankelijkheid.
Het begon, zoals zo vaak, met een thuisbrouwer. Maar dan wel een die als een van de allereersten de stap van de keuken naar een echte eigen brouwerij maakte. Die brouwerij bevindt zich als sinds 1985 in een voormalig Amsterdams badhuis, recht onder een enorme houten molen. Op het terras van het bijbehorende proeflokaal maakten veel mensen voor het eerst kennis met Nederlands bier dat niet in de categorie pils viel. In eerste instantie waren dat vooral op Belgische leest geschoeide bieren. De Natte en de Zatte waren al snel geliefde Nederlandse variaties op de klassieke Belgische dubbel en tripel.
Toen daar met IJwit onder andere een gevaarlijk doordrinkbaar witbier naast kwam te staan, was de brouwerij onder de molen al snel te klein. ’t IJ opende daarom in 2013 een tweede, grotere brouwerij om de hoek. Dat bood ook meteen de mogelijkheid om een nieuw bier aan het assortiment toe te voegen. Met hun IPA introduceerden de Amsterdammers die heerlijk hoppige stijl bij een groot publiek. Hun fruitige, tropische variant met stoer zeemansetiket is een van Nederlands meest geliefde IPA’s.
De bokbieren van ‘t IJ zijn voor veel hoofdstedelijke bierdrinkers al jaren het signaal dat er een seizoensovergang plaatsvindt. De kruidige lentebok, PaasIJ, markeert het voorjaar, terwijl de IJbok middels een mooie lading geroosterde mout duidelijk maakt dat de herfst er aan zit te komen. Zie je paarse etiketten en bier met een dito glans verschijnen, dan weet je dat je je ergens rond de jaarwisseling bevindt. Dat is het moment voor een prachtig zwaar bier met winterse citrusaroma’s dat de veelzeggende naam IJndejaars draagt.
Als de Belgische invloed zich tegenwoordig nog ergens doet gelden, dan moet het wel de kwaliteitsstandaard zijn. Brouwerij ’t IJ blijft constant bezig om die karakteristieke smaak van hun bieren zo goed mogelijk te garanderen. Maar qua bierstijlen is het palet in de loop der jaren steeds diverser geworden. Middels speciale bieren in beperkte oplage laat ’t IJ regelmatig blijken wat het brouwtechnisch allemaal in huis heeft. Soms zijn die speciale edities alleen in hun Amsterdamse proeflokaal verkrijgbaar maar steeds vaker zijn ze ook op fles beschikbaar. Soms werken de ervaren brouwers daarvoor samen met de chefs van het tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Samenwerkingen die keer op keer spannende, verrassende bieren opleverden.
De bieren van Brouwerij ’t IJ vielen op zowel Nederlandse als internationale bierverkiezingen al regelmatig in de prijzen. Van de klassiekers, tot de seizoensbieren en de speciale edities, van Struis tot IJbok en de Ciel Bleu Double IPA. Deze en andere bieren sleepten al menig metaalkleurige plak mee naar Amsterdam-Oost.
 

www.brouwerijhetij.nl

Bier

Zatte (biologisch), Natte (biologisch), IJwit IPA, Flink, Columbus (biologisch), Struis (biologisch) PaasIJ, IJbok, IJndejaars en specials